5 tips till matvägrare från akademiska barnsjukhuset/Uppsala

Här kommer mina tips om man har en matvägrande unge hemma. Jag vet man har god lust att slita av sig håret. Men ett barn svälter faktiskt inte, de äter sen när matlusten kommer igen.

1. Erbjud mat och ät det nej så bråka inte. Det blir bara en ond cirkel och kan leda till riktig matvägran och det är verkligen inte kul! Så erbjud, fråga en sista gång om han vill ha eller inte. Annars får han gå ifrån matbordet hungrig. Äter han nästa måltid så äter han. Barn svälter inte sig själva..iaf inte i ung ålder.

2. Erbjud inte flera rätter. Utan en som ska lagas. De lär sig fort att gillar inte de det ställer sig mamam och lagar 10 olika rätter för deras skull.

3. Stämningen är A och O. Blir det bråk vid matbordet så äter de inte. Utan tänd gärna levande ljus......ha en riktig myskväll, och stressa inte upp dig! För det förvärrar det hela.

4. Bråkar ni mycket i övrigt så känner barnet av detta och kan vägra maten då oxå.

5. Äter barnet en viss maträtt bara, erbjud henne/han det med viss variation. I ett tag när dottern lärde sig äta och kyckling var det första hon åt, åt vi kycklingfile alla dagar i veckan med alla sorters kryddning. Berniesås 4 dagar i veckan i månader. Sen varierade vi med ris, pommes, potatis eller pasta till det. Så att hon fick lära sig att äta det andra utifrån sin favoriträtt.
 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

                                                                                


* ÄT tillsammans med ditt barn. Barn tenderar att härma andras beteenden. Att äta samma mat som barnet ökar chansen för att ditt barn ska intressera sig för det som finns på tallriken.

* Korta måltider. Små barn orka inte sitta stilla för länge. Var uppmärksam på när ditt barn inte verkar vilja äta längre och avbryt då måltiden omedelbart.

*Uppmuntra barnet att äta själv. Servera "plockmat" som barnet kan ta, hålla och själv stoppa i munnen.

Tillåt ett visst måt av kladd. Barn lär sig via lek och träning.

* Servera barnet små portioner Så att hon/han får glädje med att äta upp eller be om mer.

* Låt ditt barn smaka av det du äter om/när det verkar intresserat av detta.

* När barnet ska smaka ny mat, servera då det nya tillsammans med något ditt barn redan äter. Servera den nya maten, varje dag, vid samma tid, under ungefär 2 veckor innan du bestämmer dig för om det här är något dirr barn inte gillar. Barn kan behöva pröva ny mat upp till 10 - 14 ggr innan de vant sig vid hur den ser ut, luktar, smakar och känns i munnen.

* Barn är ofta känsliga runt munnen. Torka inte för mycket runt munnen när ditt barn äter eftersom torkandet kan leda till obehag hos barnet.

Att ha barn som inte äter är ofta tålamodsprövande för föräldrar. Att få barnet att äta bättre tar lång tid och framstegen sker många gånger i små steg. För att göra det lättare att skapa en så bra matsituation som möjligt för dig och ditt barn, har vi ställt samman några olika råd.

Att tänka på


* Är ditt barn friskt? Har ditt barn matvägrat en längre tid bör det undersökas av läkare. Sjukdom är ingen vanlig orsak till matkrångel, men sjuka barn har i regel sämre aptit. När barn blir friska, tenderar aptiten att återvända och barnet "tar igen" det det förlorat när det varit sjukt.

* Är ditt barn trött? Trötta barn har sämre aptit och orkar med motgångar sämre.

Rutiner

Det är viktigt med rutiner. När ditt barn känner igen sig i det som händer under dagen, kan det ägna mer energi och uppmärksamhet åt att undersöka allt annat som är nytt och spännande i omgivningen.

* Servera barnet mat regelbundet(fruskost-mellanmål-lunch-mellanmål-middag-kvällsmål). Många barn åter bättre om det inte går för långt tid mellan målen.

* Försök att äta på bestämda tider. Barnet lär sig då känna igen hunger och mättnad bättre.

* Välj en särskild plats där ni äter. Barnet känner snart igen sig och förstår att det är där man äter.
Vid matbordet
Tack fِör att du bidrar med din åsikt till detta inlägg


carola

¨vilka bra råd....!!! känns bra att vi nog följer allt till punkt o pricka...haha... vi har verkligen jättepetiga tider för måltider..med en halvtimme hit eller dit.... o äter bara i köket.... nu känner jag mig duktig! haha....



Eller iför sig det är en sak som vi avviker från.. det är torkandet runt munnen.... hihi... vi torkar alltid bort det som är utanför läpparna med skeden. Fast Emilia äter faktiskt med god aptit ändå.

Idag till exempel... käkade hon 1,5 portion gröt, o amning på det. Sen åt hon lunch (1 burkmat + 1/2 dessertburk). Sen en hel, stoooor banan till mellanmål. Sen fick hon middag (1 burkmat + 1/2 dessertburk, eftersom hon fortfarande var hungrig efter maten). O så har hon gått o tiggt från vår tallrik när vi åt middag.. ärtor o majs o potatis... O nu ska jag ge henne gröt o amning.

»»»»»»»» 2008-12-03 | 19:05:11 | http://mynameislola.blogg.se/
Sarah

("sv") (tycker det låter så tråkigt att skriva svar så vet inte varför jag gör det?) jasså, finns de å köpa där med? tycker dom är så söta. chokladen är inte särskilt god dock :P hihi!

»»»»»»»» 2008-12-03 | 19:09:16 | http://thiindra.blogg.se/
Sarah

Aa så ni har påriktigt likadan! med finsk text o allt? :D stiligt

»»»»»»»» 2008-12-04 | 08:00:22 | http://thiindra.blogg.se/
carola

tryckte du nian då, eftersom du hamna i nån kö?

»»»»»»»» 2008-12-04 | 23:26:52 | http://mynameislola.blogg.se/

»
»
»

RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign påwww.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
PokerCasinoBonus