Vitiligo, Lupus och BDD



För er som inte visste så kommer här lite fakta.

Michael var inte konstig som de flesta tycks tro.
han var inget freak! Som opererade sig för att han

hatade sin hudfärg.
Han blekte sig inte för att han hatade sin hudfärg.
Han låg inte i syrgassäng för att bli yngre och leva

för evigt, vilket folk tycks tro.
Han blev inte fälld för skyldig för sin dom.
Han betalade aldrig skitstöveln Evan Chandler

pengar för att bli fri, det gjorde någon annan.

Jag listan kan göras lång om Michael!
Rykten och felaktig fakta om tyvärr blivit fakta för många.
Så för er som faktiskt gått på det, behöver ni läsa detta.
Speciellt ni som tror er veta allt om han och spottar ut

fördomar och lögner om han.
Men det är alla lögner.

Så börjar nu. Läs och lär.
Så slipper jag bli förbannad igen på

någon okunnig journalist eller bloggare

eller någon annan okunnig idiot.

Börjar med sjukdomen Vitiligo, Lupus och Bdd. Imorgon, eller ikväll mot midnatt kommer uppföljningen med fakta om vad alla bisarra rykten bygger på. Så håll ut.

Har skrivit det i ett tidigare inlägg, men det är värt att tas upp igen.


 

VITILAGO

Han hade Vitiligo, en hudsjukdom som gör huden fläckvis ljusare. I vissa fall förblir det en enstaka fläck, i andra fall blir det flera. I andra fall blir man gradvis ljusare. För att skriva det på ren svenska. Huden förlorar sitt pigment, och blir vit. Då menar jag kritvit!

Dessa vita partier blir aldrig mer än vita. På somrarna kan de på sin gräns bli rosa, men men än så blir det inte. Jag talar av erfarenhet, då jag själv har flera av dessa pigmentfria fläckar.

Även håret kan påverkas inom de partier där pigmentbristen brett ut sig. Håret förlorar sitt pigment och blir grått/ljust.

Det är ingen åkomma som förkortar livet, men kan orsaka svårt psykiskt lidande och ge en påtagligt försämrad livskvalitet. Man mår dåligt psykiskt över att se sitt utseende ändras mot ens vilja.

Man döljer gärna de partier som är utsatta då man skäms för dessa.

 

Har ni någonsin sett en bild på Michael där han va avkläd? nej, det har ni inte. På alla live framträdanen hade han en t-shirt och en shorta över den. Så att armarna täcktes över. På videon "They dont care about us" kom jag ihåf att jag reagerade med att han hade korta armar på en video, och dessutom alla snabba klipp. Nu vet vi varför alla dessa snabba klipp. Medan i den andra versionen som inte vissats på mtv någonsin var det normala klipp och t-shirt i kombination med shortan var återigen tillbaka. Under dangerous turnen hade han långbyxor med långarmad body över. Under history touren hade han långa byxor, med t-shirt och långärmad guldjacka eller vad man ska kalla den. Under bad youren hade han svarta byxor med silverfärgad tröja över. Även den långärmad. Under alla intervjuer har han haft långärmad. ALDRIG kortärmad! Endast detta undantag under videon jag nämde ovan.

 

Tänk er själv att ni får det över ansiktet. Ni vet själva att om en person med extrem akne som exempel, blir uttittad, oftast hånad i tonåren av klasskompisar. Man får höra att man ser konstig ut, ful och äcklig hy. Detta fick inte jag höra, men vet att andra fick höra det. Hur mår man då?

Man får dåligt självklart, tycker man är ful, försöker dölja det och skäms. Något man egentligen inte ska behöva göra. Tänk er nu att man får stora vita prickar över ansiktet runt ögonen, på kinden. Ja, lite överallt. Tror ni inte folk stirrar med stora ögon?

Det kan jag säga att de gör! Träffade en sådan kvinna, i somras på badet här där vi bor.

Hon hade halva kritvit av prickar. Runt armhålorna, armarna var prickiga, runt munnen och ögonen, samt benen var angrippna. Det var STORA vita fläckar överallt. Jag brydde mig inte. För jag anser att man faktiskt får se ut som man vill, och det är en sjukdom som inte hon kan göra något åt. Kan påpeka att dottern tittade så att hon höll på att tappa ögonen, men hon var för chockad eller upptagen med att hålla munnen halvöppen av förvåning att hon för en gångs skull inte fick ur sig något. Vilket hon alltid skriker ut vid avvikande utseende i vanliga fall, pinsamt nog. Vet inte vad som var värst. Hennes stå och glo som en galning eller hennes halvt öppna mun och tystnad. Båda var nog lika illa. Men imed att jag skrev de här inläggen, så fick hon iaf se bilderna jag googlade ner. Vissade även min prick eller prickar och dotterns på magen. Vissade att det var något vi båda har, så det är inget konstigt.

 

I intervjun av Oprah, som sändes 1993, frågade hon vad som hänt med hans hy. Har ni inte sett den , se den! Smärtan i hans ögon när Oprah frågade honom varför han blev ljusare och ljusare.

Men ingen trodde på honom trotts hans bekännelse.

Han var fortfarande mannen som ville bli vit, och var rädd för solen.  Media framförde detta, och folk gick på det. Detta har förföljt honom ständigt. Var det ingen som såg hans smärta när Oprah ifrågesatte att han blev ljusare och ljusare?

Eller hans geniala kommentar som svar på tal: ”Folk sitter i solen för att bli brunare och brunare. Varför är det ingen som ifrågesätter det?"

 

Andra relaterade sjukdomar är bland andra alopecia areata, fläckvist håravfall, och hypothyreos, underproduktion av tyroxin i sköldkörteln.

 

Enligt obduktionen som kom så var Micheal halvt skallig, vilket kan vara en orsak av antagligen Branden under Pepsi inspelningen då hans hår började brinna eller så kan det vara en följdsjukdom som alopecia areata, som ger stora kalla fläckar av skallighet. Bara att klicka in på länken så kommer en kortfattad info om sjukdomen och en liten bild. Lättare än så kan det inte vara.

 

Symtom och Orsak

 

Det finns två sorters Vitiligo, båda med olika mönster och orsak.

Men det båda har gemensamt är att stress och om psyket är i obalans så försämras tillståndet.

 

Generaliserad Vitiligo

 

Är den vanligaste formen utav Vitilago (1-2% av jordens befolkning), och den debuterar oftast i tonåren. Kan även förekomma från barnsben.

 

Vanligaste ställen att få den på är: Runt munnen, ögonlock, armhålor, händer, fötter, armbågar, knän samt genitalt. Fläckarnas utbredning ökar ofta sakta under årens lopp men i enstaka fall snabb spridning - månader. Viss återpigmentering kan förekomma.

 

Orsaken är i 10% av de insjuknade fallen, ärftlig.

 

Segmentell Vitilago

 

Utvecklar sig allsidigt inom 3-12 månader och sprider sig vanligtvis inte efter det.

 

Orsaken är denna enligt denna sida. Förstod inte så mycket av orsaken så kopierar orsaken, så kanske någon man översätta det till mer lättläslig svenska.

 

Men orsaken är: orsakad av substanser producerade vid det nervändslut där pigmentbristen uppstår.

 

Behandling

 

Vanligtvis behövs ingen behandling. Eller läkare anser att det inte behövs då det bara är skönhetsfläckar. Men det är viktigt att ha solskydd på de utsatta punkterna, så risken för att utveckla hudcancer är större på dessa partier där de är utbredd.


Sjukdomen är komplicerad och det gör också att det inte finns en enda behandling som passar alla typer av vitiligo, utan man får testa sig fram. Om de drabbade områdena är stabila (ej tillväxer) kan de oftast behandlas med hjälp av transplantation av hud eller pigment celler. Andra behandlingar är kortisonsalva eller ljusbehandling, då man får sola i ett specialsolarium.

Men alla veta att kortisonsalva ger känsligare hy. Vilket man redan har av Vitiligon.



LUPUS

Lupus (Systemisk lupus erythematosus, även förkortad SLE), är en reumatisk sjukdom som kan drabba alla organ i kroppen. Ett ”klassiskt kännetecken” som många med Lupus har är röda fjälland e fjärilsformade utslag över näsa och kinder. Men långt ifrån alla får detta. Det som sker vid sjukdomen är att immunförsvaret blir överaktivt och attackerar den egna vävnaden. Det finns även en ökar andel cirkulerade anti kroppar. Det som förvärar är solljus, genetiska faktorer och östrogen


Symtom

Ofta börjar sjukdomen med ledsmärtor, artrit, förstorade lymfkörtlar, njurpåverkan, muskelsmärtor och illamående. Symtomen beror på vilket organ eller annan vävnad som är drabbad. Njurar, hjärta (perikardit), lunga (pleurit), centrala nervsystemet och blodkärl är organ som kan vara angripna. Hud, leder, muskler och benmärg kan också vara angripna. Sjukdomen är i perioder värre och i perioder bättre. Raynauds fenomen kan finnas. Sjukdomen kan också förekomma tillsammans med Sjögrens syndrom. Feber kan förekomma, munsår, tappa hår, gå ner i vikt, tappa hår, ont i leder.


Behandling

Numera behandlas SLE-patienter ofta framgångsrikt med immundämpande medel. Många lever ett mer eller mindre normalt och symptomfritt liv. Den största hälsofaran är infektionssjukdomar, som förvärras av det undertryckta immunsystemet.



BDD

 

Detta är inget som någon läkare som träffat Michael, har bekräftat. Men ryktet går och det kan likaväl stämma. Det har diskuterats på otala program i amerikansk tv och på Michael forum. Så ta in informationen och säg vad ni tycker. Nu menar jag inte att han vart ljusare för att han inte tyckte om sitt utseende. Utan det faktum att han ville kontrollera alla foton som togs av han på konserter av de professionella fotograferna. Att näsan ändrade utseende mer än två gånger som han erkänt att han ändrat den.Då han bröt den vit fallet i Pepsi reklamen, och en gång för att anpassa näsan till sin allt ljusare hudfärg. Jag vet inte hur ni tänker. Men om man som vit har afrikansk näsa, så ser det inte så bra ut. Så vad e det för fel att ändra då? Alla vill ju se bra ut.

Body Dysmorphic Disorder, på svenska kallad Dysmorfofobi. Ibland även kallad mindre fint för ”inbildad fulhet”. Bdd är en psykisk sjukdom som räknar sig till tvångssyndrom.


Symtom

 

Man är överdrivet fixerad vid en inbildad defekt på kroppen. Kan vara att tex näsan är för stor och man är så besatt av den att man inte kan leva normalt. Den överdrivna fixeringen går ut över ens liv när det kommer till jobbet, privatlivet, aktivitet mm

Vanligast förekommande är hår, hud och näsa men man kan vara orolig över vilka kroppsdelar som helst.

Andra exempel kan vara:

Ögon/ögonlock/ögonbryn

Mun/läppar

Käke/haka

Könsorgan

Bröst

Kroppsform

 

Det man kan uppleva som fel är att området är ärrigt, ojämnt, osymmetriskt, oproportionerligt, missfärgat, för stort, för litet, osv. Varianterna är oändliga och det är egentligen bara den drabbades egna fantasi som sätter begränsningarna.

Typiska beteenden

 

Man kan vara besatt av speglar för att se att felet är övertäckt, eller tvärtom undvika speglar.

Ett överdrivet användade av hudvårdsprodukter som brun-utan-sol krämer eller täckande smink.

Söker försäkringar om det egna utseendet från omgivningen

Korrigering/petande i huden (ofta kallat skin-picking)

Söker vård i form av plastikkirurgi, hudspecialist, m.m.

Kamouflage, försök att dölja "deffekten" med hjälp av t.ex. mössa, halsduk och andra kläder

Ångest är också en vanlig del av sjukdomen.

Tack fِör att du bidrar med din åsikt till detta inlägg


Linus

Ja, vitiligo är en tuff sjukdom. Som tur är har det öppnat ett specialiserat Vitiligo Center i Stockholm där man kan träffa experter i området och förmodligen hitta en lämplig behandling. Se: www.vitiligocenter.eu

Mbh,

Linus

»»»»»»»» 2011-10-29 | 14:39:22 | http://www.vitiligocenter.eu

»
»
»

RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign påwww.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
PokerCasinoBonus