Val av ord

Vad folk än tycks tro så är val av ord viktigt. Detta gäller både barn och vuxna. Beroende på hur man uttrycker sig så kan man såra, eller vara rak, men vissa respekt.

Ett exempel som tidningen familjemagasinet tar upp är följande:
"Titta pappa vad jag har ritat!"
Svarar du "Vad fint""?
Eller "tack! Vad glad jag blir! Du är fantastisk!"

Presentation eller person?

Man kan tycka vid en första tanke att det är samma sak. Men så är det faktiskt inte. Man ska inte få beröm för det man gör. Finns fler exempel på detta. har själv fått följande exempel uppräknade för mig:

- Barnen räknar ut en uträkning fel på ett matte tal. Genom att säga att det är fel endast, så betonar du för barnet att hon/han (nej, jag kör inte med hen som tycks vara en ny fluga) misslyckats och är dålig. Be istället barnet att räkna igen och se om det är rätt eller fel. Eller ordet fel har helt enkelt en negativ klang som sätter sig fast i deras hjärna och det är allt de ser. Som omd et var skrivet i form av en enorm neonskyllt, som tokblinkade.

- Alla föräldrar har dessa tjaffs. Alla barn vill tillfredställa sina föräldrar, göra dem glada. Detta på gott och ont om en förälder väljer att missbruka detta. Men det ska vi inte ta upp nu. Nej, här i vårt hushåll har vi ett stort problem på morgonen, eller hade med dottern. Hon vägrade klä på sig på morgonen, skulle inte borsta tänderna och skulle inte till skolan. För en tjej i första klass är detta ett problem. Hatar barn redan skolan i första klass, så lär det väl knappast bli till det bättre. Innan blev man frustrerad, det blev bråk och vi kom sent till skolan. Ingen hållbar situation. Istället fick vi tipset att använda andra ord, som inte klingade så negativt. "Jag vill att du hoppar i kläderna nu, då blir mamma glad." Ett barn vill som sagt göra sin förälder glad, och endast genom att byta ord så flöt helt plötsligt vardagen på så mycket enklare. Det gjorde stor skillnad. Tandtrollen funkar för att motivera dem att borsta tänderna. Så där behöver vi ingen ändring. Men det är något att tänka på.

Tack fِör att du bidrar med din åsikt till detta inlägg



»
»
»

RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign påwww.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
PokerCasinoBonus