Bratz slutar säljas = dålig ide

Måste erkänna att när bratz kom, hatade jag ideen. Tyckte deras stora huvuden såg groteska ut. Påminde väldigt mycket om det sjuka ideal som råde just då. Size zero som precis fötts av en sågspånn till människa.Samt för många anorexia fall kända inom Amerikas kändisvärld. Små kroppar(läs bentangel), med för stora huvuden. De var för hårt sminkade och slog dessutom ut min älskade Barbie. Barbie med sitt oftast perfekta påsklistrade vita leende och sitt perfekta  hår. Den perfekta dockan enligt mig. Präktig mot Bratz slampiga.

Vet inte vad som hände. För för ett år sen började jag tänka om. Mary började tjatta om en, men nej jag vägrade köpa en. Tills hon en dag satt där med disn två blonda barbies och sa att hon vilel ha gult hår, hennes bruna hår var fult och hon grät. 3 år gammal! Vad gör man som mamma, som är uppvuxen med cindy och barbie och ser dem som vackra dockor, och ens dotter vill se ut som dem? Har fått för sig att blont är finare än hennes hår.

Öppnar först då ögonen, börjar titta runtomkring mig. I alla leksaksaffärer är sminkdokcorna blonda med blå ögon, 99% av alla barbies är blonda. Finsn oftast en svart/brunhårig docka bredvid 10 andra blonda. Spannade vidare. Och det var då jag upptäckte det. Bratz! Bratz var mina  drömmars docka. Helt plötsligt struntade jag i deras slampiga sminkning & besatthet av kortkort ochhårsvall och 100 kilo smink. De hade en docka för varje nationalitet(nästan). En blond, en brunnet, en latin/orientalsik och en afrikan (oki, kines/japanmm saknas).  BEhöver jag säga att jag köpte den dockan omgående, och Mary vart så stolt. Hon tyckte den var så fin, och efter mycket tjatt fick hon äntligen sin älskade docka.

För det sjuka i denna värld är att hela världen tycks vilja vara blek, blond och blåögd. I arabtalande länder säljer de rengörings krämer för ansiktet med blekande effekt på huden. Ju blekare  hud och ju mindre olivfärgad nyans på hyn, dessto bättre är det. Kvinnorna färgar sitt svarta hår till rött eller blont. Svart är tydligen inte lika vackert.

Man behöver bara slå på en kanal från tex Dubai och man överöses av dessa blekande krämer, och programledare med färgat blont hår. När de egentligen är svarthåriga oc har olivfärgad hudton. Enda undantaget finns inom musikindustrin, där tycks de iaf respektea sitt urspring och vara stolta över det. Sen att man efter totalt 3½ månad(två olika resor) i Egyptens huvudstad  Kairo fick se dessa mer än man önskade och mer därtill hur könsrolelrna fungerade är en annan femma. Några exmpel på denna hysteri kring västerländskt utseende fick jag uppleva flera gånger. Hela överfulal bussar stod och tittade på en när man satt i taxin! Det pekades och man hade tydligen väldigt vackert hår. Trotts att dte egentligen var färgat i 3 olika nyanser för en löjlig summa av 60 kr.

I Indien råder samma hudhysteri, men där låter de håert vara, tack gode gud för det. Svart är den finsate hårfärgen, likaså rött anser nämligen jag. :-D Bollywood stjärnorna ska helst vara blek i hyn, och den där berömda bilden från en filminspelning med den kvinnliga/manliga stjärnan skyddad från solens  strålar, med ett paraply! Oh den mest kända skådespelerskan  Aishwarya Rai-Bachchan i Indien är självklart väldigt ljus och har absolut inte brua ögon.


    
 

   

Det omtalade "solskyddet" jag nämde ovan


                                                                                         

I Afrika råder samma hysteri. Mörk hy är dåligt och ljus hy bra. Ljusare afrikaner lyckas bättre än mörka. De rakpermanentar sitt hår, då det anses finare med rakt hår än afrokrull. Kommer ihåg  en sak från skolan, när jag gick i gymnasiet. Satt och pratade med några klasskamrater som självklart var afrikaner, alla i olika nyanser brunt. En lika brun som Amerikas nye presedent Obama och den mörkaste var på gränsen till svart. Men till historien, de pratade om killar som alltid. Något de alla höll med om var att en riktigt mörk kill, var oatraktiv. Det var inte bara det att dra hem en sån kille, var låg status, att dessutom få ett mörkt barn var också lågstatus enligt dessa. Alal ville självklart ha ett ljust barn.
Så en annan gång följde jag med mi kompis på ett somalskt bröllop, och vad tror ni hände. Brudparet bad mig sätta sig bredvid henne. men där hann jag inte sitat länge, för hennes mamam kom springande och bad en brud mörkare än bruden själv sätta sig bredvid henne. Fick förklarat för mig senare av kompisen att bruden sak vara den vackraset självklart, och då får ingen ljusare sitta bredvid bruden så att hn blir mindre vacker. Men annars var det nog det roligaste bröllop jag varit på, måste jag erkänna. Kände mig så vacker i en sari jag fick låna. :-D

Var kommer alla dessa sjuka ideal ifrån, som tycks sträva mot samma håll?  Mot en blekhyad(nog bara västvärlden som går emot detta och vill bli bruna), blekare värld? Nu skyller jag inte på Barbie. För en docka bär inte allt ansvar för ett sjukt ideal. Nej, Barbie speglar, precis som andra dockor, samhällets syn på perfektionism. Men Barbie har glömt något.

Alla är inte blonda!

Brats har förstått den ideen, och jag hoppadesa tt de skulel lära att alla hudfärger/hårfärger är okej.
Men nej, Barbie förstörde det hela.

Helt plötsligt har min perfekta fläckfria docka, fått en fläck.

Och dottern som faktiskt föredrar den orientaliska bratz (Jasmin) framför barbies blonda dockor. Barbie är roliga attt klä på och leka med hemma, men Bratz är den som görs fin för attfå följa med ut. Det är en docka hon kan se sig själv i, identfiera sig i. Med samma hudton som hon själv.

Behöver jag säga att Belle (Skönheten & Odjuret) &  Jasmin (Alladin) har länge varit Marys favoritkaraktärer. Men helt nyligen vart Törnrosa en favorit. Vad är det första hon säger?
"Jag vill också ha sånt hår"Och fortsätter sen gråtande med att hennes hår är fult. Brunt hår är inte fint. Gud, ska veta hur många timmar jag lagt ner på predikningar om att hon är vacker, fin i sitt bruna hår. Att hon inte  behöver ha blont hår som i Barbie filmerna. Att hon är jätteveckaer med sitt lockiga bruna hår. Hon blir 4 år nu på tisdag! För stunden tycks hon ha svalt det, men jag fasar inför nästa period.

Men för att återgår till Bratz.

Bratz är bra!
Bratz vissar att alla  utseenden är okej.
Bratz vissar att all duger.
Bratz vissar en mer realistiskt bild av hur världen ser ut.

Är glad att MyScene finns, där det finsn samma fyra dockor, samma princip. Hädanefter kommer jag köpa brunhåriga barbies och orientaliska  MyScene's. Kanske fattar branchen tids nog att det faktiskt finns en efterfråga?!

Inte kommer jag gå över till Barbie bara för att de vann över bratz. Nej, stöder bratz skparen istället. Samma företag, samma ide. Roligare karaktärer, och inga 10 olika princessbarbies. Okej, MAr gillar princessor, men det räcker väl med 1 docka, i den stilen?



Flickan längst fram, och åt höger är dockan jasmin som Mary diggar såå mycket!
Synd att de slutar.
Ser man denna variantion hos barbie?
I dont think so!

Så att barbie stämmer bratz skapare, är helt idiotiskt!

http://www.aftonbladet.se/wendela/article3924687.ab
Tack fِör att du bidrar med din åsikt till detta inlägg


mikaela

Oj tänk det där visste inte jag! Nu fick du mig att ändra syn på bratz. Jag tyckte som du, och att det skulle vara gamla hederliga Barbie, men du har rätt. Kanske ser Bratz ut som aliens men deras övriga utséende och personlighet kan man nog identifiera sig lättare i.

»»»»»»»» 2008-12-08 | 20:16:57 | http://gwendolenthegood.blogspot.com/

»
»
»

RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign påwww.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
PokerCasinoBonus