Vem har sagt att manga/animerat är tråkigt?

Vad är det första du tänker på när du hör ordet manga/animerat?
Troligtvis pokemon.
Men manga är så mycket mer.
Manga är inte bara våldsamt pokemon och monster.

Jag har själv blivit förälskad i flickmanga.
En manga som riktar sig till tonårsflickor. :-)
Men man måste ju börja någonstans! :-)
Fast försej, jag läser ju bara romantiska böcker, och ser helst romantiska filmer. :-)


Sailormoon




Är ett exempel. Hon är en vanlig 14 årig tjej som kämpar med skolan som hon inte ens tycker om, är kär i en kille (enligt min logik måste han vara 18 - 20 då han jobbar), men hon förvandlas till Sailormoon en hjältinna vid behov. Ja, inlägget nedan vissar mer. Hon och hennes andra Sailormoons slåss mot onda demoner och monster. Hennes drömprins, "toxido"/röda rosen kommer i många fall till undsättning. Späning och romans i ett. KAn det bli bättre?
Till amerikas stora skräck innehåller den lesbisk kärlek också, och det har därför klippts bort. Varför?




Sandybell


Ja, det är manga!
Manga är som sagt stort!
Finns att köpa på cdon.




"Sandybell växer upp i en vacker by i Skottland. Hon är en charmig och glad flicka som ständigt får vara med om spännande och roliga äventyr.

Sandybell bor ensam med sin pappa som är lärare i byn. När hon frågar sin pappa om sin mamma svarar han bara"Hon var en vacker kvinna." Men Sandybell vill veta mer, hon ger inte upp....

När Sandybell träffar en pojke som kallar sig för "blomsterprinsen" får hon problem. För den rika och bortskämda Kitty vill ha honom för sig själv.

Följ med i Sandybells spännande liv. Ständigt glad och positiv möter hon okuvligt livets alla motgångar. För vilka spratt och elakheter än Kitty utsätter henne för tappar hon aldrig modet eller sitt glada humör."


Candy Candy

Såg filmen en gång, och jag vart kär. :-)
Inte den lätaste att få tag i nu dock!
Eller jo, om du pungar ut 3000 kronor + tull och porto från usa. Som hittat va? :-)



"Candy Candy är främst en kärlekshistoria, men berättar även hur Candy växer upp och hanterar olika situationer hon hamnar i. Candy är en föräldralös flicka som växer upp på landsbygden i Amerika. Hon är väldigt pojkaktig och blir ibland retad för både det och för sina fräknar, men så länge Candy har sin vän Annie är hon alltid glad. Dessvärre kommer den tiden då Annie bli adopterad och Candy lämnas kvar på barnhemmet förkrossad. Candy och Annie fortsätter att hålla kontakten, men en dag får Candy ett brev av sin vän där hon skriver att hon inte längre kan brevväxla med Candy eftersom hon inte vill förstöra sitt rykte. Candy börjar gråta i regnet, men plötsligt stöter hon på en pojke i kjol (kilt) som får henne på bättre humör. Pojken säger att Candy är vackrare när hon ler än när hon gråter, och efter ett mystiskt försvinnande lovar Candy sig själv att hon ska försöka att le, trots hur dåligt hon mår. Hon döper pojken till prins, och det är tack vare honom som Candy fortsätter sin färd mot vuxenlivet. Under berättelsens gång förälskar hon sig även Candy i olika män: prinsen, Anthony och Terry."


D.n Angel

Min klara favorit!
För tillfället!
Även den finns att köpa i Sverige än så länge!
Den finns på Cdon.



" När Daisuke Niwa fyller 14 år upptäcker han att han har ärvt en märklig uppsättning DNA som får alla av manligt kön i hans släkt att förvandlas till mästertjuven Dark när de blir förälskade. Dark är en snygg ung man med märkliga krafter, som har varit verksam i 400 år. För att inte bli förvandlad måste Daisuke hålla sig undan från sin stora kärlek Risa Harada. En av Daisukes klasskamrater, Satoshi Hiwatari, har kommit hemligheten på spåret och misstänker att det finns ett samband mellan Daisuke och Dark. Satoshi är, trots sin unga ålder, hemlig agent, och arbetar tillsammans med polisen för att gripa Dark. Satoshi har ett liknande problem som Daisuke, och han förvandlas till Krad - Darks motsats och dödsfiende. Dark har samma problem som Daisuke. När han träffar sin kärlek, Riku Harada (Risas tvillingsyster), förvandlas han till Daisuke. Det är med andra ord upplagt för en äventyrs- och kärlekshistoria med många komplikationer."




School rumble

En dvd samling som faktiskt säljs i Sverige!
Finns att köpas på cdon.
6 delar finns det, och jag har 3 än så länge. :-)
Del 4 -6 till ska skaffas innan årets slut. :-)

En rolig serie som får en att skratta titt som tätt.



"School Rumble handlar om eleverna på gymnasieskolan Yagamis dagliga liv. Den kvinnliga protagonisten är Tsukamoto Tenma, en klumpig tjej som inte är bra på varken sport, laga mat eller plugga och som är dödskär i Oji Karasuma, en uttryckslös och egen person. Komplikationer uppstår med Harima Kenji, den manliga protagonisten som å sin sida förälskat sig i Tenma. Båda två har problem att bekänna sin kärlek och deras försök är ständigt återkommande komiska inslag i serien.

Medan serien fortskrider utvecklar Harima sina relationer med Eri, Tenmas klasskamrat, och Yakumo, Tenmas lillasyster."



Dessa är de filmer jag sett än så läneg i hela mitt liv.
Hoppas jag hittar fler filmer. :-)



Finns en film jag vill se och det är:

The Rose Of Versailles, Lady Oscar

Den är också lite utav en romantisk historia. :-) Bildat på Marie Antionette, fast i animerad variant.



För er som faktiskt kommit såhär långt!
Grattis! :-)

Nu följer lite fakta om Manga, då manga är oerhört stort!

Det finns olika genrer inom Manga, precis som det finns inom vanlig film.

Kodomo


Ordet betyder på japanska "barn". De här serierna och filmerna är som namnet betonar mest gjord för barn. Barn i största allmänhet då, pojkar som flickor och oberoende av social tillhörighet.

Exempel på animes inom denna genre: "Pokémon"(se bild 7, bildbilaga), "Hamtaro"


Mecha


Ordet kommer ursprungligen från engelskan "mechanical". Detta är en av de populäraste genrerna inom animen. Ordet används i Japan för allt mekaniskt och inom animen blir det mest stora robotar eller "mobilsuits" som är en form av "robotdräkter" som människor kan styra inifrån. Genren lämpar sig väl just för animerad form eftersom det är svårt och ovanligt att göra icke animerade filmer om robotar som flyger omkring och slåss.

De klassiska exemplen är "Mobile Suit Gundam" och även "Mazinger Z". Den modernare nytändningen för genren heter "Neon Genesis Evangelion". Serien förs till ett helt nytt plan, inte bara en massa mechastrider utan även en djupare och mer psykologisk nivå.

Exempel på animes inom denna genre: "Neon Genesis Evangelion", "Full Metal Panic" och de ovannämnda.


Hentai

[
Betyder bokstavligen "pervers" på japanska. Hentai är pornografi i animeform.


Shoujo


Shoujo eller shōjo betyder "ung kvinna" och riktas till unga kvinnor eller flickor. Man har ursprungligen i denna genre riktat sig till just det namnet syftar på. På senare tid har genren fått en bredare publik. Inte bara unga kvinnor ser på det utan även andra grupper utanför genrens gränser har sökt sig in. En shoujo-anime som har sänts i Sverige är serien "Sailor moon". Den är också en serie främst för barn men har även fått äldre tittare, flickor 8-14 år är medeltittarna.


Serien är främst riktad till barn men den har lyckats söka sig till äldre personer här i Sverige också. Serien har dock en helt annan målgrupp i Japan. Den har lyckats till viss mån att hitta till "rätt" tittare. Men målgruppen här i Sverige är bredare än så. Fast medeltittarna är 8-14 betyder det inte att det finns en stor spridning bland övriga. Den ses av både barn, ungdomar och till en viss del vuxna.

Det finns en del subgenrer från den här genren bland annat "magical girls", dit hör serien "Cardcaptor Sakura" som exempel. Genrens huvudfokus ligger främst på dialog, känslor, romantik, relationer och handlingen före strider. Serierna tar också upp ämnen som är känslosamma och ibland förekommer det tragiska och sorgliga händelser. Det blir ett djup och det märks riktigt att genrens namn stämmer.

Exempel på animes inom denna genre: "Sailor Moon", "Card Captor Sakura" "Candy candy" " Sandy bell", Magic Knight Rayearth, D.N. Angel, Lady Georgie och Kimi ga Nozomu Eien ("Evigheten du önskar").


Shounen


Ordet betyder "ung pojke", vilket syftar på den tänkta målgruppen. Serierna innehåller mycket action och humor. Målgruppsinruktningen är primärt cirka 8-14 år. Detta är den form av anime som mest frekvent ges ut i Europa och Nordamerika, eftersom klientelet för tecknade serier där mest består av unga, och eftersom den kulturella skillnaden inte blir lika tydlig som i mycken shōjo.


Exempel på animes inom denna genre: "Flame of Recca", Dragonball (1986-), Naruto (2002-), Full Metal Alchemist, Bleach, Photon och Shaman King.


Seinen

Betyder bokstavligen "ung man". Riktar sig till pojkar/yngre män över 18 år. Beteckningen beskriver inte innehållet eller handlingen, utan åldern på huvudmålgruppen.


Chibi


Detta är inte någon riktigt utan det är en förkortning på en konststil inom anime och manga. Konstsilen heter på engelska "Super Deformed" (SD.)Detta kännetecknas genom små animekaraktärer som är ihoptryckta för att se gulliga ut. De är oftast är små och lite knubbiga, med korta armar och ben och större huvuden. Denna form förekommer främst i komedier eller när det ska vara lite roligt. Även i barn-animes finns de med. Denna stil används mest när karaktärerna får en extra stark känsla, till exempel att de blir överdrivet glada eller överdrivet ledsna. I dessa sammanhang kan det också då förekomma överdrivet mycket hjärtan, blommor, tårar, osv.


Science fiction och fantasy


Anime är ofta starkt icke-realistisk, tillhörande genrer som science fiction och fantasy, delvis därför att animeringstekniken lämpar sig för sådana film- och TV-produktioner, då specialeffekterna smälter in i miljön på ett mer naturligt sätt och dessutom är billigare att framställa, då de kan tillåtas vara mer stiliserade än i spelfilm. Redan föregångaren Leiji Matsumotos filmer och TV-serier om rymdkryssaren Yamato (1974-) och Ginga Tetsudou Three-Nine ("Galaxy Express 999", 1978-) utspelade sig i yttre rymden och en fjärran framtid. Matsumoto torde vara mest känd för dagens svenska publik för att han gjorde musikvideorna till den franska houseduon Daft Punks skiva Discovery, även dessa med SF-tema, och samlade till en film med titeln Interstella 5555 (2003).


Anime fick sitt internationella genombrott mycket tack vare filmen Akira från 1988, regisserad av Ōtomo Katsuhiro, som porträtterar ett dystopiskt framtida samhälle i en stil som kännetecknar cyberpunken. När Ōtomo efter nio års arbete år 2004 släppte sitt senaste alster, Steamboy, hade cyberpunken bytts mot steampunk i ett fiktivt viktorianskt England. I samma fåra som Akira ligger däremot Mamoru Oshiis Kōkaku Kidōtai (ung. "Mobila Bepansrade Upploppspolisen", engelsk titel: "Ghost in the Shell") från 1995, vilken följts av såväl en TV-serie 2002, som en uppföljare med tillnamnet Innocence år 2004.


Den kanske mest berömda science fiction-serien inom anime torde vara Shinseiki Evangerion ("Det nya århundradets evangelium", på engelska används den grekiska översättningen Neon Genesis Evangelion) av Hideaki Anno. Serien är från 1995, men redan klassisk i sin beskrivning av tre fjortonåringar som tvingas manövrera de jättelika evangelionrobotarna för att rädda Jorden från att utplånas av de monstruösa "apostlarna". Handlingen kan tyckas mindre originell, men vinner på sin stora saklighet och karaktärsteckning. Under ytan bär alla de betydande karaktärerna på grava psykiska störningar, ett i anime ofta använt grepp för att ge djup åt karaktärsteckningen. Serien Paranoia Agent (ej SF/F) fokuserar uteslutande på detta.


Bemannade robotar är för övrigt något av en japansk specialitet. Olika former av "mecha" (termen är vanligare utanför än i Japan) kan sägas utgöra en helt egen genre inom anime, med Gundam och Macross som två huvudtitlar. Båda har till dags dato vardera ett halvdussin serier i bagaget.


I science fiction-genren förtjänar även TV-serien Cowboy Bebop från 1998 av Shin'ichirō Watanabe att nämnas. Samurai Champloo, ett slags uppföljare till Cowboy Bebop (fast förlagd till Edo-periodens Japan med ett soundtrack av hip-hop istället för jazz) började sändas 2004.


Fantasygenren har inte lett till lika många namnkunniga animeproduktioner som science fiction, även om Dungeons & Dragons-avkomman Lodoss-tou Senki (Record of the Lodoss War, 1990) och de därpå parodiska Slayers-serierna (1995-) kanske kan få tjäna som exempel.


Övriga framstående verk inom genren inkluderar bl.a. Berserk, Chrono Trigger, Elfen Lied, Hellsing, Last Exile, Witch Hunter Robin, Wolf's Rain och Zone of the Enders


Humoristisk anime


I animekomedier är som regel fantasyinslaget mindre än i äventyrsbetonad anime. Den typiskt skruvade japanska humorn tenderar dock att göra avkall på en del av realismen. Som exempel får tjäna den visuellt originella Kareshi Kanojo no Jijou ("Pojkvännens och Flickvännens Omständigheter", av ovan nämnde Hideaki Anno, 1998) och Azumanga Daiō.

I ännu extremare fall skruvas handlingen bortom det följbaras gräns, oförklarliga och oprovocerade händelser och utfall från karaktärernas sida är regel, och naturlagarna upphävs. Dessa extremfall karaktäriseras ibland som bakaanime eller "idiotanime". Exempel inkluderar: 'Excel Saga, FLCL ("Furi Kuri") och Jungle wa Itsumo Hale Nochi Guu (ung. "Djungeln var så vacker, sen kom Guu").


Shōnen no anime


Killarnas (shōnen) anime handlar framför allt om fajt, vapen och konkurrens. Detta är den form av anime som mest frekvent ges ut i Europa och Nordamerika, eftersom klientelet för tecknade serier där mest består av unga, och eftersom den kulturella skillnaden inte blir lika tydlig som i mycken shōjo. Dragonball (1986-) och Naruto (2002-).

Bland övriga verk inom genren kan nämnas Full Metal Alchemist, Bleach, Photon och Shaman King.


Realistisk anime


Socialrealism är svår att finna inom anime men filmen Tokyo Godfathers är ett exempel. Många produktioner utan fantasyinslag går dock att finna, och ofta är dessa historiskt förlagda. Den klassiska Versailles no Bara ("Versailles' Ros") från 1979 i regi av Osamu Dezaki utspelar sig under franska revolutionen vid hovet runt Marie Antoinette. Samurajserier finns det många, exempelvis Rurōni Kenshin (1996) och Shura no Toki (2004).

Thrillerserien Noir från 2001 är ett exempel på ett icke-historiskt verk i genren.


Pornografisk anime


När Manga Video började importera anime för vuxenpublik på 1990-talet var det ofta de mest våldsamma och pornografiska titlarna som det lades fokus på. Detta bidrog till en ensidig syn på anime bland de oinsatta. Urotsukidoji blev ett väldigt känt exempel i väst.

Ren pornografisk anime kallas för hentai, men det finns även varianter såsom yaoi (sexuellt mellan män) och yuri (sexuellt mellan kvinnor).

Jämför även de mildare varianterna ecchi, Shōnen Ai och Shōjo Ai.


Övriga genrer


Nästan varje genre inom spelfilm och dito TV-produktion är representerad inom den japanska animen. Det finns serier som fokuserar på idrott, på religion och såpoperor. Det finns även animerade matlagningsprogram.




Hoppas ni tyckte det var rolig läsning!
Eller att ni iaf lärde er något nytt! :-)
Tack fِör att du bidrar med din åsikt till detta inlägg


Katja

Mina sambo är som "galen" i animé så det är bra jag fick lära mig lite om det ;) Har sett några. Naruto tror jag det heter. Jag föredrar den på japanska och skulle inte se på dubbat.. :)

»»»»»»»» 2009-01-04 | 11:52:02 | http://smultronduvan.blogg.se/
Carola

åh jag älskade sandybell när jag var mindre.. kom ihåg när vi satt i finland jämt o tittade på de barnprogrammen...fast de var på finska då... :)

»»»»»»»» 2009-01-04 | 12:03:43 | http://mynameislola.blogg.se/
Sarah

Fredag, på lördag är ju körslaget! :) längtar :D

»»»»»»»» 2009-01-04 | 12:37:27 | http://thiindra.blogg.se/
KalsongMorsan

Hej! Vad glad jag blev av att gå in & titta på din blogg, filmen sandybell har jag letat efter sen jag var liten! :D

»»»»»»»» 2009-01-04 | 13:21:25 | http://kalsongmorsan.blogg.se/
Liza

ÄLSKAR manga och anime! Blir alltid sur när några säger att manga är bara för småungar >__< Palla...!!

Min favorit anime serie är hitills School Rumble! Den är helt jävla underbar! XD<33 Vilken är din favorit karaktär därifrån? :)

»»»»»»»» 2010-01-17 | 01:40:27 | http://liiitza.blogg.se/
Sandra

Åh, jag minns Sandybell!!! Jag älskade henne när jag var liten!!

»»»»»»»» 2011-09-06 | 16:04:47 | http://otjejen.blogspot.com

»
»
»

RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign påwww.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
PokerCasinoBonus