Laktosfritt är självklart en kassako

Läste tidningen för ett tag sen och artikeln om laktosfritt kom upp i tidningen. Tydligen är det en kassako som media skrev, och jag förstår varför det blivit så. Är själv laktosintolerant. Inget jag gått till läkaren för att få konstanterat, utan under hela ungdomen led jag av magsmärtor, diarre och mådde bokstavligen skit. Drack mycket mjölk, ost, yoghurt till kvällsmål/frukost och alla de andra produkterna. Det var inte förrän jag vart 20 som jag började reflektera över varför jag hade konstant dålig mage. Hade inte haft normal skit sen högstadiet. Så illa var det. Sen vart dottern sjuk, och barnläkaren sa: "när man varit sjuk, speciellt en längre tid blir tarmarna extra känsliga mot laktos. Då är det bra att utesluta mjölk, eller köra laktosfritt." Jag körde självklart laktosfri ersättningsmjölk, en VÄLDIGT dyr historia. Att man behöver specialbeställa varan på apoteket säger sitt klara språk, eller det behövde man åtminstone göra då 2005. Vet inte hur det är nu.

Jag testade efter att dottern fått återgå till vanlig ersättning efter ett tag, att själv ta bort mjölk ur min diet och upptäckte att laktos finns in mycket. Helt plötsligt kunde jag inte köpa färdiga såser, köpa vanlig mjölk, eller äta min favorit mjölkchocklad. Var nog mjölken och chockladen som vart svårst då. Tog väl ca 2 månader och för första gången på flera år hade jag inte uppsvullen mage eller diarre dagligen. Vilken befielse. Men arlas mjölk då smakade som mjölk med sockerlag och en gång i månaden fuskade jag, drack 1 liter på en dag. Det var ju sååå gott! Men magen blev dålig på en gång, och dagar efter spenderade man på toaletten eller gick aldrig någonstans där toaletten var för långt borta. När det var konstanterat efter 1 år på mjölkfri diet att magen helt plötsligt mådde bra, så fördjupade jag mig. Jag vägrade att gå till läkaren och få en slang uppkörd i rövhållet som jag fick förslag om, för att få det på papper.
 
Man kan äta fil, ost, gräddfil, creme fraiche och mörk chocklad om man har en normal överkänslighet. När det var återinfört och magen fortfarande mådde bra, så prövade jag med ett glass mjölk. Gud vad jag saknade sött chocklad, och o'boy med arlas då laktosmjölk smakade inte gott, och att äta mjölkchocklad var inte värt smärtorna. Till min lycka klarade min mage av ett glass vanlig mjölk, och kunde dricka o'boy.

Idag vet jag precis vad min mage klarar av och inte. Men ibland blir saknaden efter mjölkchocklad för stor och jag trycker i mig en marabou apelsin eller plopp. Det innebär att jag måste avstå all mjök några dagar efter, och hålla mig inne i två dagar. Så det kräver lite planering. Men gud vad jag njuter när jag äter den chockladen.
Den dagen något geni uppfinner laktosfri mjölkchocklad kommer de ha mig som stamkund. :-)
Precis som jag har efterlyst laktosfri glass ett tag, sen i somras hittade jag ett märkte som faktiskt hade det till ett pris på 50 kronor. Men det är klart värt det! Jag kan äta gräddglass!!! Obetalbart!

Sen finns det självklart de som köper laktosfritt allt helt i onödan. Man ska nog pröva sig fram. Alla är olika känsliga, några t o m mjölkallergiker. Men det är något helt annat. Man behöver inte laktosfritt i allt.
Var på läger i somras och jag hade sagt till om laktosfri diet. De köpte laktisfri mjölk, fil, yoghurt. Kanske får vara mer specifik nästa gång. :-)
Tack fِör att du bidrar med din åsikt till detta inlägg»
»
»

RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign påwww.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
PokerCasinoBonus