Han hade vitilago och Lupus

Under alla år som Michael Showade och stod i rampljuset som vuxen, fick han mer eller mindre utstå hån och skitsnack. Att han skämdes för sin hudfärg och inte ville vara svart, var en utav många lögner. Media hånade hono, blev kallad rasist, patetisk, lögnare. T o m smeknamnet Wacko Jacko,  förljde med han in i döden. Hittade en artikel, eller förstasidan på en engelsk eller amerikansk tidning. Kommer inte ihåg vilken, men det spelar ingen större roll. Saken är den att på denna löpsedel stod det: "Wacko Jacko is dead".

Sen när började man använda hånande smeknamn när någon dött?

Men trotts detta stod han kvar där, och 1993 gick ut i en intervju med Oprah och berättade för hela världen om sitt tillstånd, trodde ingen på honom. Han var fortfarande mannen som ville bli vit, och var rädd för solen.  Media framförde detta, och folk gick på det. Detta har förföljt honom ständigt. Var det ingen som såg hans smärta när Oprah ifrågesatte att han blev ljusare och ljusare?


Eller som han själv sa i intervjun: "folk sitter i solen för att bli brunare och brunare. Varför är det ingen som ifrågesätter det?" Kloka ord från en klok man!

Först efter sin död, skrev expressen(men den tycks vara borttagen nu på internet), att Michael påstod att han hade Vitilago och det var därför han hade sin berömda  handske på sig.
Hade de velat läga vikten på det, så hade det lagt ner mer än en liten notis i storlek.
De kunde ha skrivit fakta om sjukdomen, en bild så att folk kunde förstå. Allt detta kunde ha blivit 1 sida, men nej det gick tydligen inte. Det finns bilder på nätet där man ser hans fläckar. För även om han försökte gömma dem för omvärldenså finns det faktiskt bilder där det lyckats komma fram.  MEN nej, inte ens detta arbete la de ner.

Det fanns anledning till hans bandage han hade under "black  or white" video, hans handske.
Eller att visa skjortor täckte hans händer, som om det vore fastsydda handskar på skjortan.
Som videon nedanför exempelvis.




För er som inte vet vad Vitilago är, kommer här lite information:
(information från svenska vitilagoförbundet)

Vitiligo är en hudsjukdom med förvärvad fläckvis förlust av pigmentceller i ytterhuden, som gör de drabbade områdena kritvita. Ibland är även hårfolliklarna drabbade. Det är ingen åkomma som förkortar livet, men kan orsaka svårt psykiskt lidande och ge en påtagligt försämrad livskvalitet.

Den vanligaste typen är den generaliserade som återfinns hos 1-2 procent av alla människor, världen över. Mindre vanlig är den segmentella vitiligotypen, som följer utbredningen av ett sensoriskt nervsegment i huden och kännetecknas av att den endast uppträder på ena kroppshalvan.


Generaliserad vitiligo (vitiligo vulgaris)


Kan debutera i vilken ålder som helst, men oftast i tonåren eller hos unga vuxna. De vanligaste lokalisationerna är runt munnen, ögonlocken, armhålor, händer, fötter, armbågar, knän och genitalt. Skador på huden kan starta en depigmentering. Hos cirka 10 procent av patienterna kan man se en ärftlig bakgrund, medan man i flertalet fall inte kan påvisa något direkt anlag. Hos ljushyande personer syns sjukdomen främst när den oskadade huden efter solning blir brun och kontrasterna blir tydliga.

Fläckarnas utbredning ökar oftast sakta under årens lopp, men i enstaka fall kan spridningen ske snabbt inom några månader. Stress och stora bekymmer kan relativt ofta kopplas till en försämring. Hos vissa individer upphör spridningen av fläckarna och tillståndet blir stabilt i många år. En viss återpigmentering kan även förekomma som i många fall är relaterad till ökad solning. Det är generellt svårt att förutsäga det framtida förloppet hos en enskild individ.


Orsak
Denna typ av vitiligo räknas till gruppen autoimmuna sjukdomar. Pigmentcellerna i överhuden attackeras och förstörs av en liten grupp egna vita blodceller och/eller dess produkter som binder till och skadar pigmentcellerna. En viss ökad benägenhet att utveckla även andra immunologiska (autoimmuna) sjukdomar föreligger.


Behandling
Ett stort antal behandlingar har under årens lopp föreslagits och använts mot vitiligo, vilket vittnar om svårigheten att hitta den ultimata kuren. Ingen har ännu kunnat bota grunden till sjukdomen, utan endast lindra sjukdomsutbredningen. Medicinsk behandling för att dämpa immunförsvarets attack bör i första hand prövas för att stoppa spridningen och försöka öka möjligheten till en återpigmentering. Viktigt är även att få hjälp med bra kosmetik. Operation tillråds endast på mindre områden hos patienter med mycket begränsad vitiligo som under flera år ej ökat i storlek.


Segmentell vitiligo


Utvecklar sig halvsidigt inom 3-12 månader och sprider sig vanligtvis inte efter det. Är med största sannolikhet orsakad av substanser som produceras av det nervändslut där pigmentbristen uppstår. Hårfollikelpigmentcellerna i området drabbas vanligtvis också. 5-10 % av det totala antalet vitiligopatienter hör till denna grupp, vilket motsvarar en promille av normalbefolkningen.

Orsak
Denna typ av vitiligo har ingen autoimmun bakgrund eller känd ärftlighet i sig själv men kan i sällsynta fall ha en koppling till generaliserad vitiligo.

Behandling
Vid segmentell vitiligo är för närvarande den enda effektiva behandlingen transplantation av kroppsegna pigmentceller.



I Michaels fall, finns det på faderns sida, och är ärftligt. Men av totalt 11 av hans barn(okej, en tvilling dog vid fördsel), har endast Michael och La Toya fått det.

Titta på videon, eller den första iaf, om inte orkar titta på båda.
Säg vad ni tycker sen.

Video 1



 Video 2



 
VAd skulle ni ha gjort om ni varit i hans situation?

Skulle ni ha accepterat att få stora vita fläckar över hela kroppen, eller skulle ni ha jämnat ut hudtonen?
När inte sminka hela kroppen längre var hållbar?

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Utöver detta hade han dessutom Lupus.
VAd är då detta?

Kopierar en text från Perez Hiltons blogg.

Systemic lupus erythematosus (SLE or lupus) is a chronic autoimmune disease that can be fatal, though with recent medical advances this is becoming increasingly rare. As with other autoimmune diseases, the immune system attacks the body's cells and tissue, resulting in inflammation and tissue damage. SLE can affect any part of the body, but most often harms the heart, joints, skin, lungs, blood vessels, liver, kidneys and nervous system. The course of the disease is unpredictable, with periods of illness (called flares) alternating with remission. Lupus can occur at any age, and is most common in women, particularly of non-European descent.[1] Lupus is treatable symptomatically, mainly with corticosteroids and immunosuppressants, though there is currently no cure. However, many people with Lupus lead long and substantial lives.

Eller kortfattad fakta på svenska från 1177.

Allmänt

SLE är en inflammationssjukdom som innebär att immunförsvaret angriper den egna kroppen. Många får en lindrig variant av sjukdomen medan en del får svårare besvär. Nio av tio som får sjukdomen är kvinnor.

Ärftlighet, rökning, och vissa mediciner kan öka risken att få SLE. Besvären kommer och går i perioder, ibland är man sjuk och ibland har man inga besvär alls. Oftast är det lederna, huden, blodet och njurarna som blir inflammerade, men även nervsystemet, lungorna och hjärtat kan påverkas.

 

Symtom

Om man har SLE kan symtomen vara många, man kan till exempel

  • bli trött
  • ha feber
  • gå ner i vikt
  • få ont i lederna
  • få hudutslag
  • tappa håret
  • få sår i munnen
  • bli känslig mot sol.

 

Behandling

För att minska besvären kan man till exempel undvika att vara för mycket i solen. Det är också bra att röra på sig för att förebygga benskörhet, som ofta följer när man har SLE



Tack fِör att du bidrar med din åsikt till detta inlägg


mikaela

Faktum är att jag alltid trott att han haft en sjukdom som fungerar som vitilago!

Otäckt nog blir min man vitfläckig i solen.. Doktorn säger att det kan vara en svamp som nordafrikanska män ofta får.. Kan ju stämma men man undrar ju ändå.



Att folk kan med och håna en avliden människa.. Fruktansvärt! :S

»»»»»»»» 2009-07-16 | 20:25:31 | http://gwendolenthegood.blogspot.com/
Michaela

Vilket underbart inlägg. Verkligen . :)

»»»»»»»» 2009-07-20 | 15:06:39 | http://lovelyinwonderland.blogg.se/
Madde

Mycket bra skrivet!

»»»»»»»» 2009-07-24 | 11:53:28 | http://tras.blogg.se/

»
»
»

RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign påwww.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
PokerCasinoBonus